Pochard rudozobý – Tento pták z čeledi kachních je velikostí podobný kachně divoké, ale svým vzhledem připomíná kachnu černou. Jeho stanoviště se nacházejí od břehů Atlantiku podél Středozemního moře až po země Střední Asie. Lze je nalézt v oblasti Černého moře, na Kubáně, u ústí Volhy, podél břehů Amudarji a Syrdarji a také na březích sladkovodních jezer ve střední Asii. Ve městech západní Evropy se vyskytuje v parkových rybnících. Oblíbeným hnízdištěm tuňáka obecného jsou sladkovodní nádrže zarostlé rákosem a rákosem s mělkými plochami. Ptáci nemají rádi velké vodní plochy a útvary slané vody.
Tento druh kachny patří mezi stěhovavé ptáky. Někde ale vedou sedavý způsob života. Na zimování létají na pobřeží Středozemního, Černého a Kaspického moře, na Blízký východ, do střední a jižní Asie. Do teplejších podnebí odlétají v říjnu.

Velikost rypoše rudonosého je úměrná kachně divoké. Délka těla této velké kachny přesahuje 60 cm, rozpětí křídel se blíží 90 cm.Váží od 1,0 do 1,5 kg. Má velkou hlavu a dlouhý krk. Zobák je větší než u černoušků, dlouhý s mírně zúženým koncem. Po krátkém běhu dokáže vzlétnout z vody. Lehce létá a mává dlouhými křídly. Pták plave a potápí se dobře, i když to dělá neochotně. Sedí vysoko na vodě. Také rychle a snadno se ponory pohybují na souši.

Vnější barva samice a samce v období páření je velmi odlišná. Hlava samce je natřena jasně oranžovou barvou, která má světlý odstín na temeni a zátylku. Opeření krku, hrudníku a břicha až po spodní část ocasu je natřeno černě. Záď a ocas jsou také černé. Horní část ptáka je hnědá s bílými skvrnami na bocích a na lopatkách. Zobák je jasně červený, nohy jsou červené s tmavými sítěmi. Barva samice je jednodušší a má béžovou barvu s hnědým nádechem. Spodní díl má světlejší odstín. Její tváře a krk jsou stejné barvy. Horní část hlavy je tmavě hnědá. Zobák je tmavě šedý s růžovými skvrnami na konci a na bázi. Nohy samice jsou šedé s růžovým nádechem. Oční duhovky u jedinců obou pohlaví jsou červené.
V létě je barva samce velmi podobná barvě samice. Jediný rozdíl je jeho růžový zobák. U mladých ptáků má opeření matnější vzhled než u samic. Jejich zobák a nohy jsou tmavě šedé.

ČTĚTE VÍCE
Jak ošetřit čepici?

Hlas samice připomíná kvákání, samec většinou mlčí a jen v období páření vydává slabé pískání. Období páření potápěčů začíná v polovině dubna, kdy se vracejí ze zimování. Toto období je charakteristické tvorbou párů a začátkem období rozmnožování. Samice začnou stavět hnízda. K tomu si vybírají houštiny rákosí nebo rákosí. Hnízdí u vody na humnech, ale někdy splétá velká plovoucí hnízda. Potáci rudonosí se vyznačují skupinovým hnízděním až 15 hnízd ve skupině. Rádi se usazují v blízkosti hnízdišť racků. Pod přikrývkou vysoké trávy samička tká osnovu a lemuje ji peřím. Poté začíná kladení vajíček, které jich má cca 10 – 12. Inkubace zdiva trvá asi měsíc. Mláďata se rodí pokrytá prachovým peřím, charakteristické pro všechna kachňata z čeledi kachních, olivové barvy s tmavými skvrnami. Jakmile uschnou, začnou se aktivně pohybovat. Asi dva měsíce jsou pod patronací své matky a skrývají se s ní v hustých travnatých houštinách. Ptáci jedí rostlinnou potravu. Letní strava zahrnuje listy a mladé výhonky rostlin, řasy, semena, bobule a plody rostlin získaných na břehu.

Samci v této době odlétají do velkých nádrží línat. Samice později při péči o mláďata línají. S příchodem opeření začínají mladí jedinci své první zkušební lety. Posílení a nabývající síly zahajují dálkové lety z jedné nádrže do druhé a shromažďují se v hejnech. Přidávají se k nim i dospělci, kteří tvoří velká hejna. Připravují se tedy na odlet do teplejších podnebí. Odjezd na zimování nastává v říjnu a začátkem listopadu. Tam tráví více času na vodě a jejich jídelníček zahrnuje především potraviny živočišného původu. Začnou jíst larvy hmyzu, měkkýše, malé ryby. Za potravu jedí to, co se dá zachytit na hladině. Potápěči se neradi potápějí.

Puberta mladých zvířat obou pohlaví nastává do konce prvního roku života, u některých jedinců až ve druhém. Populace rypoušů rudonosých je poměrně velká a rozmístěná na různých kontinentech. Vyhynutí jim nehrozí. Hlavním nepřítelem tohoto druhu ptáků je člověk a jeho ekonomická aktivita, která výrazně snižuje přirozené prostředí ptáků.

Lov těchto kachen na nich není zakázán. Chutné maso, teplé a měkké peří lákají myslivce a zapisují rypoše červeného do seznamu významných loveckých objektů.