Pižmoň je velké, hustě osrstěné zvíře, které žije v severních oblastech Ameriky a Eurasie. Představuje rod pižmoň a čeleď skotu. Dlouho se vedly spory o její taxonomickou příslušnost. Dříve bylo zvíře klasifikováno jako podčeleď býků, nyní jej vědci definují jako podčeleď koz. Mláďatům se ale stále říká telata, ne jehňata.

Pižmoň je uveden v Červené knize, i když na některých místech se jejich populace zvýšila natolik, že existuje otázka vyškrtnutí druhu ze seznamu ohrožených.

Popis pižmoňů

Předci pižmoňů dříve žili ve střední Asii, hlavně v Himalájích. Přibližně před 3,5 miliony let se na Zemi změnily klimatické podmínky, ochladilo se, pižmové se přesunuli blíže k Sibiři, usadili se na severu eurasijské zóny, překročili Beringovu šíji a ocitli se v Americe. Když se klima oteplilo, počty těchto zvířat prudce poklesly. Téměř všechna zvířata blízká pižmoňům té doby vyhynula a zůstali jen sobi.

Pižmoň není kříženec ovce a krávy, jak mnozí z názvu možná špatně pochopí. Jen na pohled vypadá jako obě tato zvířata zároveň. Vědci dlouho pochybovali, do které podrodiny tento podivný jedinec patří. Na Západě se tomuto druhu častěji říká pižmoň, ale toto jméno také nemá nic společného se specifickou sekrecí žláz některých zvířat. Odvozeno z názvu Cree pro močál, „pižmový“.

Vzhled pižmoňů

Vzhled pižmoňů je utvářen jejich stanovištěm. Jsou pokryty kožešinou, díky čemuž vypadají větší než ve skutečnosti. Hlavy zvířat jsou zdobeny rohy, samci i samicemi, což jim pomáhá chránit se před nepřáteli.

Zde je stručný popis vzhledu pižma:

  • Výška – 135-138 cm, u fen – 120 cm.
  • Hmotnost – 260-350 kg (pro samice – až 300 kg), v zajetí může přesáhnout 650 kg.
  • Tělo muže je 210-260 cm, tělo ženy 190-240 cm.
  • Hlava je masivní, protáhlá na délku.
  • Rohy jsou zkroucené, zvětšují se až na 6 let, ohýbají se nejprve dolů, pak dopředu a v poslední fázi – do stran. Samice mají menší rohy a na hlavě je mezi nimi mezera. Samci mají pevné a delší rohy.
  • Uši jsou velmi malé, asi 3 cm u telat a 6 cm u dospělých.
  • V oblasti ramen a na zadní straně krku se vytvoří hrb.
  • Zadní část těla je znatelně užší než přední.
  • Nohy jsou nízké, podsadité a vzadu delší než vpředu.
  • Kopyta jsou zaoblená a velká, dobře se hodí pro chůzi po sněhu a lezení po skalách. Přední kopyta jsou širší než zadní, protože s jejich pomocí pižmoň získává potravu pod hustou sněhovou pokrývkou.
  • Ocas je zkrácený, u lýtka – 6-6,5 cm, u dospělého pižma – 12,2-14,5 cm.
  • Vemeno samic není příliš velké, pokryté světlou srstí, délka bradavky je 3,5-4,5 cm.

Velikost pižmoňů velmi závisí na jejich stanovišti a dostupnosti dostatečného množství potravy. Například na západě Grónska žijí větší jedinci než na východě. Totéž lze říci o životě zvířat v zajetí a na svobodě.

Charakteristika vlny

Pižmoň je díky své husté srsti schopen přežít i arktické mrazy. Jeho vlna hřeje 8x lépe než vlna ovčí. Barva srsti se pohybuje od hnědohnědé nahoře po černou dole. Srst je dlouhá a často dosahuje až k zemi. Zde je charakteristika struktury vlny:

  • Vodicí vlasy
  • Ochranné chlupy tří řádů, cca 60 cm dlouhé
  • Mezivlasy dvou řádů
  • Hustá ochmýřená srst dvou řádů tvoří podsadu nebo giviot (je mnohem tenčí a teplejší než kašmír)

Pižmoň je celý pokrytý chlupy, což je pro drsnou Arktidu velmi důležité. Volné zůstávají pouze rohy, pysky a kopyta. Línání začíná v květnu nebo červnu. Býci ztrácejí podsadu, která začíná v srpnu znovu dorůstat. U starých zvířat a březích samic může být línání zpožděno. Pižmoň postupně během roku mění své ochranné chlupy.

Rozsah a stanoviště

Kde žijí pižmové? Přirozená populace se nachází v Kanadě a Grónsku. Na Aljašce byla tato zvířata v 70. století zcela vyhubena, ale nyní tam byli jedinci přivezeni ze sousedních oblastí a jejich stavy se obnovují. V XNUMX. letech minulého století se pižmoň úspěšně aklimatizoval na Taimyru a na Wrangelově ostrově. Nyní populace dosáhla takové úrovně, že je možné přesídlit zvířata do jiných regionů. Nejprve jsou z Wrangelova ostrova přesídleni pižmoni.

ČTĚTE VÍCE
Který amarant je k jídlu?

Pižmoň se objevila v Rusku i v dalších regionech, nejen v Taimyru. Nacházejí se v oblasti Magadan, v Jakutsku, na Uralu a byly přivezeny na ostrov Jamal. Pižmoň ze Severní Ameriky se nyní aktivně zabydluje ve Švédsku a Norsku. Populace se neustále zvyšuje a existuje naděje, že starověká zvířata budou z Červené knihy vyloučena.

Pižmoň žije v severní arktické zóně, jak na pláních, tak v horských oblastech. Území, na kterém pižmoň žije, by mělo být 200 km². Po této oblasti se od konce jara aktivně potulují stáda a hledají potravu a suché pastviny, které nejsou v chladných oblastech Arktidy tak hojné.

Migrující stáda se přes tundru pohybují poměrně pomalu, ale v případě nebezpečí mohou dosáhnout rychlosti až 40-50 km/h. Tento pohyb trvá až do první poloviny podzimu. V zimě žijí býci na menší ploše asi 50 km². Pižmoň v zimě neopouští své stanoviště, stejně jako sob. Naopak v chladném počasí migrace klesá.

Přirození nepřátelé

Tato velká zvířata mají přirozené nepřátele. Loví je rosomáci, lední medvědi a vlci. Predátoři nejčastěji loví stáda s malými telaty a vystopují stará, nemocná a oslabená zvířata. Zvířata jsou zvláště aktivní na konci zimy, kdy stáda hladoví a prakticky ztrácejí veškerý tuk, dokonce i mladý dominantní samec pižma se v této době cítí slabý.

Pižmoň ví, jak se dokonale bránit, pokud je ve stádě. Dospělci stojí v kruhu, uvnitř jsou samice s mláďaty. Tím, že zvířata vystaví své rohy, nedovolí žádnému predátorovi, aby se k nim přiblížil. Někdy se přes obranu dokáže prolomit smečka vlků. Ale i když lední medvěd nebo vlk ukradne mládě, dospělý pižmoň se mu bude zuřivě bránit.

Pižmoň také používal taktiku, aby se chránil před predátory proti lidem. Bohužel v tomto případě si z nich udělala krutý vtip. Lovci jednoduše stříleli stáda zbraněmi, téměř celá populace byla zničena. Zabíjeli pižmoně pro maso, pro cennou kožešinu a dokonce jen pro originální trofej. V dnešní době, kdekoli tento druh žije, je lov zakázán. V rezervaci žije mnoho pižmoňů.

Život

Pižmoň žije v létě v malých skupinách po 7-10 zvířatech. V zimě se skupiny shromažďují ve větších stádech, která mohou čítat až 50 jedinců. V jedné skupině je několik samic a 2-3 samci. Jeden samec může být vůdcem, ostatní jsou v podřízené pozici. Tuto skupinu nelze nazvat typickou pro býložravce. Nejprve se shromáždí samice, poté se v jejich blízkosti objeví samec. Ostatní býci se mohou zapojit do boje se samcem ve stádě a zmocnit se samice, pokud vyhrají.

Kromě skupin se zvířaty různého pohlaví existují výhradně mužská stáda. Starší býci raději žijí sami. V zimě se schází několik skupin. V tomto období se území jejich migrace prudce zmenšuje. Pižmoň většinu času spí, aby šetřil energii. Přežívají sněhové bouře schoulené v těsné skupině.

Jídlo

Pižmoň žere téměř vše, řídká vegetace tundry a krátké léto mu nedávají na výběr. V teplé sezóně se býk živí bylinnými rostlinami, které se v této době aktivně rozvíjejí. V průběhu několika týdnů býci přibývají na váze a hromadí se jim podkožní tuk, aby přežili dlouhou a chladnou zimu. V tomto období býk žere 6-9x denně, mezi jídly odpočívá.

Blíže k podzimu se pižmoň krmí keři, malými karelskými břízami, mechem a lišejníkem. Když napadne sníh, zvířata vyhrabávají mrtvé dřevo a kopyty zpod něj vyhrabávají sobí mech. Jsou schopni prohrabat se vrstvou sněhové pokrývky o tloušťce asi 40 cm.Pokud je půda pokryta ledem nebo napadne více sněhu, může stádo vyhladovět. Po kruté zimě se pižmové vydávají hledat břidlici, protože potřebují doplnit zásoby nerostů.

ČTĚTE VÍCE
Jaká je úroda arašídů?


Vlci sežrali naše pižmové voly. Unikátní nález v jeskyni na Polárním Uralu
Vlci sežrali naše pižmové voly. Unikátní nález v jeskyni na Polárním Uralu

Říje a páření

Samice dospívají k páření a rodí telata ve druhém roce, přibližně v 11-17 měsících. Samci jsou o něco později, ve věku 2-3 let.

Pižmová býčí říje začíná v červenci až září. Načasování se může lišit v závislosti na tom, kde zvířata žijí. Například na východě Grónska se to děje v posledních dnech srpna a v Norsku v červenci. Někdy uprostřed jara lze pozorovat falešnou říji, kdy mezi sebou samečci začínají rvačky. Ve skutečnosti v této době nejde o samice, ale o pastevní území a dominanci ve stádě.

Gon je rozdělen do tří různých období:

  • Start. Samice pižmoňů začínají hřát, nechají se očichat a vůči samcům neprojevují agresi. Dominantní samec mění své chování, málo jí a téměř nespí a projevuje agresi vůči mladším býkům.
  • Výška Hlavní samec vytváří dočasné páry s jednou nebo druhou samicí. Každý pár vydrží 1-2 dny a páří se mnohokrát.
  • Útlum. Samice přestávají samci dovolovat, aby se k nim přibližoval, vyvíjí se apetit a klesá agresivita vůči ostatním býkům.

Boje mezi býky během říje nejsou příliš agresivní. Klapou kopyty, vyhrožují rohy a předhánějí se, kdo koho překřičí. Po krátké době slabší uteče. Je extrémně vzácné, aby býci naráželi do hlavy. V jedné bitvě může nastat až 40 takových kolizí. Ke smrti jednoho z účastníků rvačky může dojít jen ve výjimečných případech.

Březost a porod telat

Pižmoň nosí svá mláďata 8-8,5 měsíce. Bujná srst a válcovitá stavba těla zvířat nedovoluje, aby byl tento stav u samic při pozorování zvenčí zaznamenán. Pouze velmi zkušení zoologové mohou identifikovat březí samice. Nejvíce telat se rodí koncem dubna, kdy je již docela teplo, začíná polární den, ale stádo ještě nemigrovalo. Pokud se samice nestihne otelit, bude muset porodit cestou.

Když nastane čas porodu, samice pižmoňa se mírně oddělí od stáda. Kontrakce trvají 5-20 minut. Ihned po narození se tele postaví na nohy a po několika minutách saje mléko. Hmotnost telat je 8-10 kg, mají silnou vrstvu tuku, která je chrání před mrazem. Samice ve volné přírodě rodí jediné mládě. Dvojčata jsou extrémně vzácná, většina těchto telat nepřežije a jejich matky často umírají spolu s nimi. Šance, že se taková telata objeví, je pouze v přírodní rezervaci nebo zoologické zahradě.

Již od druhého týdne pižmoň postupně žere trávu, od měsíce tvoří významnou část jejich stravy. Dítě jí mateřské mléko do 5 měsíců. Samice se často shromažďují v mateřských stádech, aby účinněji chránily svá telata. V takové skupině může být 7-10 dospělých a stejný počet telat. Již od prvních dnů si mláďata začínají hrát mezi sebou a učí se sociálním kontaktům ve skupině. Matka pozná své miminko čichem, řídí se hlasem a vzhledem.

Předpokládaná délka života pižmoňa je 10-15 let. Samice do 10 let při dobrém krmení rodí ročně telata. Po tomto věku – za rok. Pokud je potravy málo, rodí pižmoň každé 2 roky jedno mládě. Pokud jsou pižmové ohrožováni pouze přirozenými nepřáteli a nikoli lidmi, jejich počet rychle roste. Jedna samice může za svůj život porodit 8-10 mláďat. To je důvod, proč byla aklimatizace v mnoha zemích tak úspěšná. Ohrožený polární pižmoň dostal druhou šanci na život.

Pižmoň je poměrně velký býložravec, který snadno snáší životní podmínky arktických šířek. Kromě tohoto zvířete v těchto zeměpisných šířkách stále žijí sobi.

Pižmoň: popis

Pižmoň představuje oddělení artiodaktylových zvířat a je dnes jediným zástupcem čeledi bovid, pokud neberete v úvahu dva fosilní druhy. Rod „Ovidos“ patří do podčeledi koz, kam patří i horské ovce.

Zajímavé vědět! Nejbližšími příbuznými pižmoňů jsou takinové.

Postava pižmoňa je podobná postavě býka, ale v žádném případě s postavou koz: tato skutečnost je založena na studiích těla a vnitřních orgánů pižmoňů. Příbuznost s ovcí je založena na anatomických a sérologických reakcích zvířete a příbuznost s býky je založena na strukturálních rysech lebky a zubů.

ČTĚTE VÍCE
Jaké jsou kořeny rákosí?

MUSKOX – prastaré zvíře, které PŘEŽÍLO dobu ledovou!

Внешний вид

V procesu evolučního vývoje se na základě životních podmínek formoval zevnějšek pižmoňů, které jsou zde poměrně tvrdé. Jeho tělo je tvarováno tak, aby při silných mrazech nedocházelo k nejmenším tepelným ztrátám, což je zajištěno díky zvláštnostem struktury srsti. Hustá podsada chrání zvíře před chladem 8x účinněji než podsada ovcí. Pižmoň je velké zvíře s podsaditým tělem, krátkým krkem a velkou hlavou porostlou chlupy. Vzhledem k množství vlny se zdá, že zvíře je prostě obrovské, i když ve skutečnosti tomu tak není.

Je důležité vědět! Dospělí jedinci váží asi 270-660 kilogramů, s výškou v kohoutku asi jeden a půl metru. Vyvinuté svaly pižmoně tvoří až 20 procent celkové tělesné hmotnosti.

Dokonce i přední část tlamy zvířete je pokryta krátkou srstí, zatímco býci na této části těla žádnou srst nemají. Uši jsou špičaté a trojúhelníkového tvaru. Pod vrstvou silné matné vlny jsou prakticky neviditelné. Končetiny jsou poměrně silné a porostlé srstí téměř ke kopytům, zatímco zadní končetiny jsou poněkud kratší než přední. Ocas je poměrně krátký a díky husté a dlouhé srsti je prakticky neviditelný.

Pižmové mají rohy srpovitého tvaru, které jsou v čele rozděleny úzkou rýhou a na bázi rohů jsou poměrně široké. Ve směru od základny se rohy postupně ztenčují a mění tvar tak, že v oblasti očí klesají a v oblasti tváří se ohýbají nahoru. V příčném řezu jsou rohy kulaté, kromě základny. Jsou hladké a mohou mít šedou, béžovou nebo hnědou barvu, ale směrem ke konečkům se stávají téměř černými.

Hlavní barva pižmoňů je tmavě hnědá v horní části těla a černohnědá ve spodní části těla, zatímco světlá skvrna se nachází ve středu hřebene. Světlejší srst je přítomna na končetinách i na čele. Délka srsti na zádech dosahuje 15 centimetrů, ale v oblasti břicha a na bocích dosahuje délka vlněného potahu půl metru, případně i více.

Důležitý fakt! Vlněný obal pižmových volů se skládá z 8 druhů chlupů. Tato struktura umožňuje získat nejúčinnější vlněný potah, který má jedinečné tepelně izolační vlastnosti ve srovnání s jinými druhy zvířat žijícími na naší planetě.

Pižmoň má zvláště dlouhou srst v chladném počasí. Zvířata línají za teplého počasí, počínaje květnem a konče v červenci.

Charakter a životní styl

Pižmové jsou dokonale přizpůsobeni životu v drsných klimatických podmínkách, které jsou typické pro polární pouště a arktickou tundru. Biotopy jsou diktovány klimatem, proto v zimě zvířata míří do hor, kde je méně sněhu, a s nástupem teplého období se objevují v údolích řek nebo v nížinách tundry, kde je dostatek jídlo.

Povahou chování a životního stylu se podobají ovcím, protože se zatoulají do heterosexuálních skupin, a to až tucet jedinců v létě a až pět desítek jedinců v zimě. Muži v teplých obdobích preferují pobyt ve skupinách osob stejného pohlaví nebo vedou osamělý způsob života.

V zimě pižmové preferují oblast do padesáti kilometrů čtverečních, ale celková plocha s letními plochami může být čtyřikrát větší. Každou skupinu vede dospělý muž nebo žena, ale v kritických situacích skupinu vede výhradně muž. Při hledání potravy tato zvířata cestují značné vzdálenosti a zrychlují až 40 km / h. Pižmoňům se daří v horských oblastech. Pro ně nejsou sezónní migrace na značné vzdálenosti ve srovnání se soby typické. Přestože se potulují od září do května, tento proces probíhá na určitém území. V teplém počasí se krmí několikrát denně a mezi krmením dávají přednost odpočinku.

Важный момент! V zimě pižmové více odpočívají, neustále tráví potravu, kterou získávají zpod vrstvy sněhu o tloušťce až půl metru. V případě sněhové bouře se k ní zvířata opřou zády. Nebojí se silných mrazů, ale velmi trpí hlubokým sněhem pokrytým krustou.

Oči pižmových volů jsou poměrně velké, což jim umožňuje dokonale se orientovat v podmínkách polárních nocí, ačkoli mají dobře vyvinuté všechny smysly. Čich je tak vyvinutý, že zvířata cítí přístup predátorů na mnoho kilometrů a také si pod vrstvou sněhu nacházejí potravu. Sada zvuků není složitá, takže zvířata jednoduše odfrknou nebo čichají, pokud se cítí ohrožena. Samci řvou v období páření a telata brečí, když volají samici.

ČTĚTE VÍCE
Co je MAF v oblasti bydlení a komunálních služeb?

Jak dlouho žije pižmoň

Pižmoň žijící v divočině žije ne více než jeden a půl desetiletí. Za příznivějších podmínek se délka života těchto zvířat téměř zdvojnásobí.

sexuální dimorfismus

Muži mají významné rozdíly ve srovnání se ženami. Svědčí o tom řada anatomických rozdílů: samci váží až 4 kilogramů, samice jsou o 40 procent lehčí. Délka těla samců dosahuje 2 metru a samice dorůstají maximálně 2.4 metru. Kohoutková výška samců dosahuje jeden a půl metru a kohoutková výška fen je o 30 centimetrů menší. Samci při chovu v zajetí přibývají na váze asi 700 kilogramů, samice o polovinu méně.

Zajímavý moment! Rohy nosí samci i samice, ale rohy samců jsou dvakrát delší a dosahují až 0.7 metru.

Kromě toho je struktura rohů samic poněkud odlišná: v blízkosti základny není žádné vrásčité ztluštění, ale mezi rohy je oblast kůže pokrytá bílými krátkými vlasy. Samice se také vyznačují přítomností vemene s párovými bradavkami, dlouhými až 5 cm a pokrytými bílými chlupy.

Liší se také termíny reprodukčního zrání: samci jsou připraveni k chovu nejdříve ve dvou letech, zatímco samice, zvláště s dobrým krmením, jsou připraveny k chovu do jednoho a půl roku života.

Kde žije pižmoň

Přirozené prostředí pižmoňů je spojeno s rozsáhlými oblastmi Arktidy. Svého času se podél Beringovy šíje, která spojovala Čukotku a Aljašku, tato zvířata objevila v Severní Americe a po chvíli v Grónsku. V důsledku nálezu fosilních pozůstatků pižmoňů bylo možné zjistit, že jejich přirozené prostředí sahá po celé Sibiři až do šířky Kyjeva, včetně území Francie, Německa a Velké Británie.

Velmi důležité! Odborníci se domnívají, že snížení přirozeného prostředí a počtu těchto zvířat souvisí s globálním oteplováním, v důsledku čehož začala polární pánev tát, výška a hustota sněhové pokrývky se zvýšila a v tundrové stepi se objevily bažiny. .

V naší době je stanoviště pižmoňů spojeno s územím Severní Ameriky, se zemí Greenell a Parry, jakož i se západem a východem Grónska, včetně jeho severního pobřeží. Na Aljašce tato zvířata žila až do roku 1865, poté je člověk zcela vyhubil. Pižmoň byl přivezen na Aljašku v roce 1930 a v roce 1936 byl přivezen na ostrov Nunivak a v roce 1969 se objevil na ostrově Nelson, který se nachází v Beringově moři. Někde ve stejnou dobu se začali usazovat v jedné z rezervací na Aljašce.

V těchto místech pižmoni zakořenili a cítí se velmi příjemně, což se nedá říci o území Švédska, Norska a Islandu, kde pižmové nezakořenili.

Co jí pižmoň

Pižmové jsou typickými býložravci, kteří jsou zvyklí žít v chladných, chudých potravinových podmínkách, v podmínkách Arktidy. Vzhledem k tomu, že arktické léto je poměrně krátké, musí se tato zvířata po většinu roku spokojit se suchou vegetací.

Strava pižmových volů zahrnuje rostliny, jako jsou:

  • Zakrslá bříza a vrba.
  • Lišejníky a mechy.
  • Ostřice a bavlníková tráva.
  • Astragalus a mytnik.
  • Arctagrostis a arctophila.
  • Koroptev tráva.
  • Bluegrass.

V teplém období, kdy ještě nenapadl první sníh a nezačalo hnízdění, navštěvují přírodní slané lizy, kde dohánějí nedostatek živin.

Rozmnožování a potomci

Hnízdní sezóna pižmoňů začíná koncem července a pokračuje až do poloviny podzimu. Dominantní samec se páří se všemi samicemi ve stádě, které jsou připraveny k rozmnožování.

ČTĚTE VÍCE
Proč potřebujete vibrátor?

Ve stádech, která jsou poměrně početná, jeden samec tento úkol nezvládá, proto jsou v takových skupinách subdominantní samci. Konfrontace samců za právo oplodnit samice se zvrhne v obvyklé hrozby, když začnou mlátit, vydávat hlasité zvuky a mlátit kopyty o zem.

Pokud žádný ze samců těmto hrozbám nepodlehne, může začít opravdový souboj. Samci se rozptýlí na vzdálenost až 50 metrů a poté se rozběhnou proti sobě a tvrdě narazí do čela. V důsledku toho opouští bojiště ten nejslabší a často časté údery do čela tohoto typu vedou ke smrti jednoho z nich. Samice rodí své budoucí potomky 8-8.5 měsíce, poté se narodí jedno mládě, i když existují případy narození dvojčat. Několik hodin po narození následuje mládě svou matku.

Zajímavý fakt! Obsah tuku v mléce u pižmových volů je asi 11 procent, takže telata rostou poměrně rychle. Poté, co se narodili s hmotností asi 8 kilogramů, po několika měsících se jejich hmotnost zvýší 5krát. Ve věku čtyř měsíců se jejich hmotnost zvýší 10krát. Ve dvou letech jejich hmotnost dosahuje téměř dvou set kilogramů.

Matka krmí svá telata mlékem až do věku čtyř let, často až do jednoho roku nebo i více. Po dosažení jednoho týdne věku začnou telata ochutnávat mech a další vegetaci. O měsíc později telata s radostí žerou různou vegetaci a svou stravu doplňují mateřským mlékem. Matka se o své mládě stará do jednoho roku věku. Telata, která jsou ve stádě, se spojují pro hry, což vede k vytvoření samostatných skupin, které zahrnují mláďata zvířat a samice. Pokud je území bohaté na potravu, rodí samice mláďata ročně a v oblastech chudých na potravu se potomci objevují jednou za dva roky. Přestože se rodí téměř stejný počet samic a samců, dospělé populace tvoří více samci.

Přírodní nepřátelé

Pižmoň je docela silná a soudržná zvířata, která dokážou odolat svým přirozeným nepřátelům. Přirozenými nepřáteli těchto savců jsou:

V případě nebezpečí se pižmoň snaží uprchnout, ale ne vždy se jim to podaří. Tak se zastaví a vytvoří kruh. Ve středu kruhu je zpravidla mládě. Nejsilnější býk brání své stádo, načež se vrací do skupiny. Tento typ obrany je poměrně účinný proti predátorům, ale nefunguje proti lovcům, kteří mohou snadno střílet bezbranná zvířata.

Stav populace a druhů

Navzdory skutečnosti, že pižmoň je uveden jako nejméně znepokojený v Mezinárodní červené knize, jde o chráněný druh vyskytující se v Arktidě. Podle odborníků je celkový počet pižmoňů v naší době asi 135 tisíc jedinců. V rozlehlosti Aljašky v období od roku 2001 do roku 2005 žilo 3714 1991 hlav pižmoňů. Dobytek v Grónsku za období roku 10 činil asi 45 tisíc zvířat a v Nunavutu žilo více než XNUMX tisíc jedinců, většina z nich na ostrovních územích Arktidy.

V severozápadní Kanadě žilo v letech 1991 až 2005 asi 75 tisíc jedinců, z nichž více než 90 procent žilo na ostrovních územích.

Hlavní hrozby pro život pižmoňů jsou:

  • činnost pytláků.
  • Vzhled ledové krusty na sněhu.
  • Život predátorů.
  • Globální oteplování.

Je důležité vědět! Činnost pytláků je zaměřena na získávání masa a tuku, který tvoří až 30 procent celkové tělesné hmotnosti zvířete. Od každého zvířete navíc můžete získat až 3 kilogramy vysoce kvalitních surovin v podobě vlny a podsady.

Odborníci zjistili, že v důsledku výskytu krustové vrstvy na povrchu sněhu v podobě ledové krusty během zimního období vyhyne až 40 procent hospodářských zvířat. Nast nedovoluje zvířatům, aby si plně získávala potravu pro sebe. Na území Grónska žijí pižmoni především v rámci národního parku, který je chrání před pytláky. Pokud zvířata žijí mimo chráněná území, je lov pižmoňů stále pod kontrolou státu.