Žije v Bělorusku Svatý. turtur – hrdlička evropská.

Vzácný hnízdící stěhovavý a tranzitní stěhovavý druh. Početnější je v jižních oblastech republiky. Na severu Běloruska, přibližně do zeměpisné šířky Orsha, je hrdlička vzácná. Na jih se počet postupně zvyšuje. Ze zeměpisné šířky Bobruisk a na jih je to obyčejný, někdy početný pták.

Pták je malé velikosti (asi jedenapůlkrát menší než šedý pták), typický pro holuba, vyznačuje se mírně prodlouženým ocasem. U dospělého ptáka je opeření na temeni hlavy šedé, krk, hrdlo, obilí a hruď jsou šedé s výrazným hnědorůžovým květem. Po stranách krku jsou „zrcadla“ ze čtyř řad černých peří s úzkými bílými špičkami. Hřbet je hnědý s černými skvrnami, břicho světle šedé. Letky jsou hnědé, ocasní jsou šedé s bílými špičkami. U dospělých ptáků jsou složená křídla světle zrzavá s černými skvrnami, ocas je tmavě šedý, téměř černý, lemovaný bílým pruhem – širší na vnějších ocasních perách a téměř mizející na středních ocasních perách. Zobák je černý, nohy červené nebo růžové. Oči jsou oranžové. Když se pták zvedne a přistane, je jasně viditelný široký bílý pruh na vrcholu ocasu. Mladí ptáci se vyznačují nepřítomností „zrcadla“ na krku; matnější barvy; hnědé oči, hnědé nohy.

Samci jsou o něco větší než samice. Váha samce 125-184 g, samice 122-170 g. Délka těla (obě pohlaví) 26-32 cm, rozpětí křídel 47-54 cm. Délka těla samce 15-22 cm, křídlo 16-19 cm, ocas 10,5- 11 cm, nártoun 2 cm, zobák 1,4 cm.Délka těla samic 15-22 cm, křídlo 16-18 cm, ocas 11-12 cm, nártoun 2 cm, zobák 1,5 cm.

Hlavními rozlišovacími znaky barvy opeření jsou šupinatý červeno-černý vzor na horní straně křídel a bílé lemování ocasu, dobře viditelné na vzlétajícím ptáku. Plachý a opatrný, let je rychlý a ovladatelný. Od holubice kroužkované, která je podobná velikosti, se liší strakatým hřbetem a dvoubarevným ocasem nahoře.

Vrkání odpovídá latinskému druhovému názvu – je to tiché rytmické dunění „turr, turr, turr“ prováděné v koruně. „Zpívání“ se střídá s aktuálními lety, kdy pták vzlétne, mává křídly a poté klouže po otevřených křídlech.

ČTĚTE VÍCE
Jak raší loosestrife?

Hrdličky se neschovávají v husté koruně, vysedávají na vrcholcích nebo blízko vrcholků stromů, preferují odumřelé nebo odumřelé stromy osiky, smrku, dubu a olše.

Na jaře přichází pozdě, na konci dubna – první polovině května. Přilétají v malých hejnech o 3–6 jedincích. Hrdličky ihned po příletu obsazují hnízdiště v párech a svou přítomnost oznamují hlasem – rytmicky se opakujícím „turrr. urrr. urrr. ” Brzy po příjezdu začnou stavět hnízda.

Obývá širokou škálu lesů, mladých i starých, především však listnatých, zejména na jihu (dubové lesy a dubohabrové lesy). Vyskytuje se v olšových a smrkových listnatých lesích. Gravituje směrem k řídkým a prosvětleným výsadbám. Proto často hnízdí v porostech, hájích, na okrajích lesů a na zarostlých pasekách. Nevyhýbá se stinným plochám lesa a místům s dobře vyvinutým podrostem, s výraznou příměsí smrku. Obývá vlhké lesy poblíž potoků, řek apod. Holubice často odpočívají na elektrických vedeních podél silnic.

Rozmnožuje se v osamocených párech. Stavba hnízda trvá od 4 do 6 dnů. Hnízda si staví na stromech (především smrk, habr, líska, olše, dále lípa, borovice, dub, jabloň), méně často na keřích. Jsou umístěny na bočních větvích, jak v blízkosti samotného kmene, tak i od něj, ve výšce 1-7 m (obvykle 3-4). Hnízdo je tenký, téměř vždy průsvitný obal s velmi plochým tácem. Skládá se převážně z tenkých suchých větví listnatých stromů a některých bylin (vřes). Výška hnízda 5-5,5 cm, průměr 20-24 cm; hloubka vaničky 1,5-2 cm, průměr 6,5-10 cm.

Plná snůška obvykle obsahuje 2, příležitostně 1 vejce (snůška 3 vajec byla objevena v severní Evropě). Skořápka je bílá nebo krémová, mírně lesklá, jemnozrnná. Hmotnost vejce 8 g, délka 31 mm (29-33 mm), průměr 23 mm (20-24 mm).

Některé páry začnou snášet vejce na začátku května, zatímco většina začne snášet vejce ve druhé nebo třetí dekádě tohoto měsíce. Některé páry mají někdy dvě mláďata za sezónu, častěji na jihu. Samice inkubuje snůšku 13-14 dní, pravděpodobně od prvního sneseného vajíčka. Vejce snášíme v intervalu 1-2 dnů. Podle jiných zdrojů oba rodiče inkubují snůšku a poté krmí mláďata.

Mláďata opouštějí hnízdo ve věku 18 dnů, stále špatně létají.

ČTĚTE VÍCE
Co léčí jojobový olej?

Od druhé poloviny července se mláďata hrdliček prvního hnízdního cyklu shromažďují v hejnech o 8–12 jedincích, vyskytují se však i v párech, což naznačuje, že někteří ptáci mají na hnízdištích rušno. Častěji se vyskytují na polích a v blízkosti napajedel, okrajů lesů a cest. V polovině srpna se nacházejí hejna mladých pozdních mláďat. V druhé polovině srpna se objevují kočovná hejna 5–8 ptáků, která se nacházejí až do konce měsíce. V hejnech holubů hřivnáčů na polích lze v tomto období často vidět holubice.

Podzimní tah začíná v srpnu a trvá do druhé poloviny září. Zimy v subsaharské Africe.

Stejně jako ostatní holubi jsou holubi zrní, jejich potrava je založena na semenech divokých trav, včetně plevelů. Ptáci sbírají potravu na zemi, méně často na stromech. Živí se semeny divokých rostlin na polích, pastvinách, loukách, okrajích lesů a okrajích cest. Po dozrání pěstovaných obilovin přecházejí na krmení zrny pšenice, žita a pohanky. Potravu získávají ráno a večer (19–21 hodin), přes den odpočívají na stromech a létají na napajedla. Ptáci jsou aktivní pouze během denního světla.

Počet hrdliček obecných v Bělorusku je stabilní, odhaduje se na 40–60 tisíc párů.

Maximální věk zaznamenaný v Evropě je 13 let 2 měsíce.

1. Grichik V.V., Burko L.D. „Svět zvířat Běloruska. Obratlovci: učebnice. manuál” Minsk, 2013. – 399 s.

2. Nikiforov M.E., Yaminsky B.V., Shklyarov L.P. „Birds of Belarus: A Guide to Nest and eggs“ Minsk, 1989. – 479 s.

3. Gaiduk V. E., Abramova I. V. „Ekologie ptactva na jihozápadě Běloruska. Non-passeriformes: monografie.“ Brest, 2009. – 300 s.

4. Fedyushin A.V., Dolbik M.S. „Birds of Belarus“. Minsk, 1967. – 521 s.

5. Fransson, T., Jansson, L., Kolehmainen, T., Kroon, C. & Wenninger, T. (2017) EURING list of longevity records for European birds.

6. Smetanin I. S. „Holubice obecná“ / Kalyakin M. V. (obecné vyd.) Kompletní průvodce ptáky evropské části Ruska. Část II. Moskva, 2014. s. 221-222.