Nejbližšími příbuznými ovcí domácích, běžných ve volné přírodě, je několik druhů divokých ovcí. Žijí zpravidla v horských oblastech a jsou dokonale přizpůsobeni k pohybu po skalách. Horská ovce je obecný název pro urialy, muflony, argali, tolstorogy, tenorožce a další druhy.

Druhy divokých horských ovcí

Taxonomie a klasifikace horských ovcí je matoucí; často jsou rozděleny do různých druhů na základě jedné charakteristiky, například tvaru a struktury rohů, a poté znovu kombinovány na základě údajů z genetické analýzy. Podívejme se na některé druhy horských ovcí.

Mouflon

Divoká horská ovce vyskytující se na vysočině Sardinie a Korsiky se nazývá evropský muflon. Je jediným zástupcem druhu v Evropě, s výjimkou kyperského, který byl dlouhou dobu považován za vyhynulý. Samec nepřesahuje délku 1,25 m. Hmotnost se pohybuje v rozmezí 40–50 kg. Rohy mají trojúhelníkový průřez a dorůstají až 65 cm.Samice evropských muflonů jsou mnohem menší. Nejčastěji bez rohů. Barva divokých ovcí je hnědá, od načervenalé po kaštanovou. Spodní část těla je bílá.

Asijský muflon má širší rozšíření než muflon evropský a existuje několik podobných odrůd. Některé z nich jsou uvedeny v Červené knize, zejména arménský nebo arménský muflon. Samec je až 1,5 m dlouhý, v kohoutku až 0,9 m vysoký, váží nejvýše 80 kg. Rohy jsou velké, spirálovité, trojúhelníkový průřez na bázi dosahuje až 30 cm.Samice váží mnohem méně – až 46 kg, často jsou bezrohé. Barva mufloních beranů je hnědá, od nažloutlé až po načervenalou. Tělo je zespodu světlejší. Na zádech je tmavý „pásek“.

Urial

Na vysočině Střední Asie a Kašmíru se vyskytují Urialové – divoké ovce, které jsou často kombinovány s asijskými muflony, a to i přes rozdílný počet chromozomů. Celkem existuje asi 6 odrůd.

Urialové se vyznačují hnědou barvou, zatímco berani mají černou hruď a spodní krk. Samci jsou poměrně velcí – do délky 1,45 m a výšky do 1 m. Hmotnost největšího berana dosahuje 87 kg. Urialové jsou drátovité, štíhlé a dlouhonohé. Rohy dosahují délky až 99 cm, průměr jejich základny je až 30 cm.

Argali

Mezi divokými ovcemi jsou skuteční obři – Argali. Dosahují délky 2 m, v kohoutku jejich výška dosahuje 1,2 m. Největší beran (Pamír) váží až 180 kg. Přitom spodní hranice ostatních jsou celkem průměrné. Existují odrůdy Argali, které váží asi 65 kg, s průměrnou délkou těla 1,2 m a výškou v kohoutku až 0,9 m.

Rohy Argali jsou úžasné: jejich hmotnost u mužů je 13% z celkové hmotnosti. Dlouhé (až 1,9 m), spirálovité, vytočené ven, mají velkou hodnotu jako lovecká trofej.

ČTĚTE VÍCE
Co je Lasota?

Kromě působivých rohů mají samci Argali ještě jeden výrazný znak – světlý obepínající znak na krku. Jinak se barva liší od pískové po hnědošedou. Spodní část těla, záď, tlama a štíhlé nohy jsou přitom většinou lehčí.

Argali má 9 odrůd, včetně: Altaj, Kazachstán, Tibet, Tien Shan, Pamir, Gobi, Karatau, severní Čína a horské ovce Kyzylkum.

sněžná ovce

Horské ovce, které žijí ve východní Sibiři, se nazývají sněžné ovce. Někdy jsou považováni za druh Bighorn. Barva je tmavě hnědá, se světlým podbřiškem a vnitřní stranou nohou.

Sněžné ovce mají poměrně hustou a silnou stavbu těla. Délka dospělého muže dosahuje 1,88 m, výška – až 1,12 m a hmotnost – až 150 kg. Vyznačují se vyvinutým pohlavním dimorfismem: hmotnost samic nepřesahuje 68 kg. Navíc největší jedinci obou pohlaví se nacházejí na Čukotce a Kamčatce.

Bighorn ovce mají zpravidla krátký a masivní krk, středně velkou hlavu a malé uši. Nohy jsou tlusté a krátké. Velké rohy: u samců dosahují 1 m, mají tvar otevřeného prstence. Hroty jsou otočeny směrem ven. Samice mají srpkovité rohy, mnohem tenčí a kratší.

beran tlustorohý

V horách Severní Ameriky je běžná podobná odrůda divokých ovcí, velká horned ovce. Raději se usazují na skalách. Tyto horské ovce se vyznačují silnou postavou. Mají krátké a silné nohy. Malá hlava a malé uši. Tlustý, krátký krk. Ocas je pod srstí prakticky neviditelný.

Charakteristickým rysem Bighorn Rams jsou jejich velké rohy, které tvoří spirálu. U samců dosahují 1,1 m. Jejich hmotnost se často rovná váze celé kostry. Bighorn berani naberou až 143 kg. Samice – do 90 kg, vyznačují se malými srpovitými rohy. Navíc čím jižněji je stanoviště, tím jsou zvířata menší.

Barva je proměnlivá, záleží na stanovišti. Nejčastěji je hnědá se žlutými a hnědými odstíny, monochromatická. Pravda, na břiše a vnitřní straně stehen je trochu světlejší, až bílý.

Tenkorohý beran

Horské ovce, které žijí v Severní Americe a mají tenké rohy, se nazývají Thin-horned nebo Dall Rams. Samci dorůstají délky až 1,8 m, váží 140 kg. Velké, až 1,1 m dlouhé, rohy jsou zakřivené ve spirále.

V přírodě se vyskytují dva poddruhy:

  1. S pevnou bílou barvou srsti, rozšířený na severu a severozápadě kontinentu.
  2. Šedé ovce s bílými znaky na ocase se nejčastěji vyskytují na severozápadě USA.

Habitat

Stanoviště divokých horských ovcí je omezeno na severní polokouli. Žijí v podhůří a horách a vyskytují se v pouštních oblastech Eurasie a Severní Ameriky. Existují atypické, například Snow Sheep, které si vybraly Kamčatku a Čukotku.

ČTĚTE VÍCE
Kde se Okra pěstuje?

Ovce horská je zástupcem fauny Pamíru, Kavkazu, Tien Shan, Tibetu a Himalájí. Artiodaktylové se vyskytují v Turecku, Řecku, na Krymu, v Indii, Rusku, Střední Asii, Pákistánu a Afghánistánu. V Severní Americe je jejich areál rozšířen v severní a severozápadní části kontinentu.

Muflon evropský žije výhradně v Evropě. Divoké ovce se vyskytují na Kypru, Sardinii a Korsice. Kromě přírodního prostředí probíhají úspěšné pokusy o jejich přizpůsobení jiným regionům za účelem zachování populace.

Charakter a životní styl

Tito berani vedou stádní způsob života. V létě je velikost skupiny asi 30 zvířat. Při hledání potravy podnikají dlouhé cesty. Blíže k zimě se spojují, aby sestoupili z útesů do údolí. Pak stáda čítají až tisíc beranů.

Samci se zdržují ve skupinách nedaleko od samic s mladými zvířaty. Sebemenší poplach nebo signál od spoluobčanů a stáda společně ustoupí do nejbližších houštin, aby přečkali nebezpečí. Berani dokážou skočit až 5 m na délku a do výšky snadno zdolají překážku velikosti vlastní výšky.

Jídlo

Horská ovce je zcela býložravé zvíře. Jakýkoli druh se dobře přizpůsobuje různým podmínkám prostředí a nepřehání to s jídlem. Když je však na výběr, dává přednost obilninám. Pokud je málo vegetace, pak se berani stěhují do větví keřů a stromů. Schopný hledat potravu pod sněhem.

Krmí se během dne. V noci odpočívají. Jedinou podmínkou při výběru pastvin je přítomnost zdroje vody. Obyvatelé pouště jsou však často nuceni zůstat bez vody po dlouhou dobu.

Reprodukce

S nástupem chladného počasí, obvykle v listopadu až prosinci, začíná pro horské ovce období páření. V tomto období sestupují z útesů do údolí a shromažďují se ve velkých stádech. Berani často svádějí velkolepé souboje o samice. Těhotenství trvá asi 5 měsíců. Jehňata se rodí na jaře a zůstávají kojená až do podzimu, poté se mláďata začnou sama živit. Samice přináší jedno nebo dvě mláďata. Obecně platí, že délka života zvířat dosahuje 12 let.

Většina populací horských ovcí je v současnosti pod ochranou člověka, protože počet zvířat v důsledku nekontrolovaného odstřelu vedl k jejich zranitelnosti. Přesto se jejich počet v přírodních rezervacích postupně zvyšuje.

Horská ovce má i jiná jména, jako argali, argali, kachkar, arkar. Jedná se o velmi půvabné zvíře, které žije ve volné přírodě. Toto zvíře představuje rodinu skotu. Vyskytuje se ve středoasijských vysočinách. Horská ovce je největší zvíře svého druhu. Navzdory tomu, že se odborníci stále přou o to, kolik druhů ovcí na naší planetě existuje, většina z nich identifikovala 7 druhů. Termín „horská ovce“ někteří používají ve vztahu k mnoha druhům, zatímco jiní pouze ve vztahu k argali.

ČTĚTE VÍCE
Jak med jednoduše otestovat?

Horská ovce: popis

Ovce horská je artiodaktylní savec z čeledi bovidů. V mongolštině slovo „arkhar“ znamená „divoká ovce“. V překladu z latiny znamená slovo „ammon“ jméno boha Amona. Při této příležitosti existuje mýtus, který říká, že nebešťané z Olympu se báli Typhona, takže se mnoho z nich reinkarnovalo jako různá zvířata. Takže se bůh Amon reinkarnoval jako horská ovce.

V současné době odborníci uznávají existenci 9 poddruhů:

  • Altajské horské ovce.
  • Kazašský poddruh.
  • Pamír.
  • Gobi horská ovce.
  • Karatau poddruh.
  • Severočínština.
  • Kyzylkum horská ovce.

Někteří odborníci se přikláněli k názoru, že do této čeledi patří i mufloni, studie na úrovni DNA však tuto příbuznost nepotvrdily. Nedávné pokroky ve vědě a technice nedávno umožnily identifikovat nové poddruhy, přičemž některé z nich byly identifikovány v jednom poddruhu. Bohužel posledních 200 let způsobilo populaci horských ovcí značné škody, a proto jejich stavy neustále klesají.

Snížení počtu takto volně žijících zvířat vede k poklesu počtu volně žijících dravých zvířat, která se živí horskými ovcemi. Kromě toho horské ovce, které jedí hlavně ostřici, stimulují vývoj bylin.

Mufloni – zajímavá fakta

Внешний вид

Horské ovce jsou největší divoká zvířata svého druhu, protože jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí 60-180 kilogramů. Výška v kohoutku může být 90-120 centimetrů. Charakteristický rozdíl mezi takovými zvířaty spočívá v jejich rozích, které mají charakteristické zaoblení, stejně jako tupé hlavice. Délka rohů samců může dosáhnout 2 metrů, zatímco rohy samic jsou mnohem menší. Samci pomocí svých rohů hájí své právo oplodnit samice. Kromě jiného mají samice ve srovnání s muži 2krát nižší hmotnost. Samice mohou přibrat na váze maximálně 100 kg, ale samci váží téměř 4krát více.

Zajímavé vědět! Pamírské horské ovce, které se také nazývají ovce Marco Polo, který je poprvé popsal, jsou považovány za největší poddruh, s délkou těla bez ocasu do 2 metrů. Zajímavostí je, že tento poddruh má poměrně krátký ocas, jehož délka se pohybuje v rozmezí 9-16 centimetrů.

Hlavní barva těchto zvířat závisí na životních podmínkách, takže existují jedinci od světle žluté, červenohnědé až po tmavě šedohnědou. Po břiše se táhne tmavý pruh, který jakoby odděluje tmavší horní část těla od světlejší spodní části.

ČTĚTE VÍCE
Jak uzavřít poklop studny?

Horské ovce žijící v Himalájích mají mnohem tmavší barvu ve srovnání se zvířaty žijícími v Rusku. V létě je srst pokryta mírně znatelnými skvrnami. Oblast zad je mnohem tmavší ve srovnání s boky a oblast břicha je mnohem světlejší ve srovnání s boky. Tlama, ocas a hýždě jsou žlutavě bílé. Samci jsou tmavší než samice, samci mají na krku bílý límec a výrazný hřeben na zádech. Zvíře líná 2x ročně, přičemž zimní srst je hustší a delší.

Habitat

Horské ovce po celý život dávají přednost životu na stejných územích, včetně pohoří v nadmořských výškách do 1 metrů nad mořem. S nástupem léta, kdy není přístup k potravě ničím omezen, lze zvířata spatřit blíže vrcholkům hor.

Horské ovce se nacházejí v těchto zemích světa:

  • V Mongolsku. Jejich stanoviště je spojeno s východními územími této země, které se vyznačují přítomností kopcovitého terénu, přítomností hornatého terénu, přítomností kaňonů a náhorních plošin.
  • V Uzbekistánu. V minulosti tato zvířata obývala rozsáhlé území této země a v naší době je stanoviště těchto zvířat omezeno na pohoří Nuratau severně od Samarkandu, které je součástí chráněné zóny. Na západě pohoří Aktau a Tamdytau je stále malá populace těchto zvířat, i když ne početná.
  • v Tádžikistánu. Stanoviště prochází východní částí země, hraničí s Xinjiangem, Čínou, Langarem a jezerem Sarez.
  • V Rusku. Dříve tato zvířata žila na rozlehlých územích pohoří Trans-Bajkal, Kurai, Jižní Chuya a také na náhorní plošině Ukok. V současné době je stanoviště horských koz omezeno na republiku Tyva a Altaj.
  • V Pákistánu. Zde taková zvířata žijí pouze v národním parku Khunjerab, včetně průsmyků Hunerab a Mintaka.
  • V Nepálu. Zde se horské kozy vyskytují na hranici s Tibetem a také v oblasti Dolpo.
  • V Kyrgyzstánu jsou jejich stanoviště spojena s východními územími země sousedící s Čínou a také s územími východního Tien Shan sousedícího s Uzbekistánem.
  • V Kazachstánu. Vyskytuje se severně od jezera Balchaš a také na severovýchodních územích, včetně pohoří Kara-Tau.
  • v Indii. Tato zvířata lze nalézt na severu Sikkimu poblíž Tibetu a také na náhorní plošině Ladakh na východě země.
  • V Číně. Stanoviště těchto zvířat zasahuje do většiny pohoří Xinjiang, stejně jako pohoří Altaj, Arji Shan. Kara-Kun lun Shan, Tien Shan, Pamir, stejně jako na územích spojených s těmito horskými pásmy.
  • V Afghánistánu. Zde se horské ovce nacházejí v údolí Vakhdzhir, v rozsáhlých oblastech Malého Pamíru a také na západě Velkého Pamíru.

Střední Asie se vyznačuje poměrně rozsáhlou a otevřenou krajinou. Taková území jsou ideální pro život těchto zvířat a poskytují jim vynikající viditelnost jejich životního prostoru.

ČTĚTE VÍCE
Jak používat Adonis?

Co žere horská ovce

Tato divoká zvířata jsou býložraví savci, takže jejich potravu tvoří trávy, zeleň a ostřice. Samice a jejich potomci se živí ve vyšších horských oblastech, kde je strava velmi chudá. Preferují pobyt na otevřených prostranstvích, což jim poskytuje spolehlivou ochranu před přirozenými nepřáteli. Dospělí samci naopak preferují život na úpatí hor, kde je kvalita potravy mnohem vyšší.

Horské ovce se cítí skvěle v extrémních podmínkách horského terénu, kde je větrno a sucho. Dospělá zvířata potřebují denně sníst až 20 kg rostlinné potravy. Strava zpravidla závisí na životních podmínkách. Při lezení vysoko do hor se jejich strava skládá z trav a ostřic. Když jdou níže, jejich strava se rozšiřuje díky keřové vegetaci a mezofytním travám. Když jdou dolů k úpatí hor, jejich strava se znatelně nerozšíří, ale zlepší se.

Horské ovce žijící na území Kazachstánu se po celý rok živí výhonky, listy, plody, květenstvím, což je kvalitní doplněk stravy těchto zvířat, což nelze říci o zvířatech žijících na jiných územích. Tito živočichové žijící v horských oblastech nemají problémy s vodou, protože zde neustále taje sníh, který v malých potůčcích stéká až k úpatí hor. Horské ovce, které žijí v suchých oblastech, musí za vodou urazit značné vzdálenosti. Aby si doplnili své tělo minerály, tato zvířata často navštěvují slaniska.

Charakter a životní styl

Horské ovce raději vedou skupinový životní styl. Každá skupina může obsahovat až sto zvířat a skupiny jsou rozděleny podle pohlaví. Skupiny se zpravidla mísí výhradně v období rozmnožování. Každá populace se skládá z většiny dospělých žen, přičemž dospělí muži představují asi 20 procent. Stejný počet mladých argali.

Někteří dospělí muži preferují vést izolovaný životní styl a někteří tvoří malé skupiny. Samice s dětmi tvoří stáda až o stovce jedinců, i když vzácně se vyskytují stáda o 2 stovkách zvířat.

Je důležité vědět! Horské ovce se neliší v agresivitě, jak vůči jiným živočišným druhům, tak vůči lidem. Jedná se o čistě společenská zvířata, která vždy navazují kontakt se svými příbuznými.

Stáda zpravidla migrují, ale především hledají potravu, i když faktory, jako je nadbytek hmyzu sajícího krev, velká sucha, požáry, pytláctví a nadbytek dobytka, jsou spouštěči pohybu takových volně žijících savců.

V letním období musí horské ovce šplhat vysoko do hor. V období páření se samci v soubojích střetávají hlavami, ale takové souboje nevedou k vážným zraněním. S největší pravděpodobností jsou jejich boje čistě symbolické.