V tomto článku budeme hovořit o emu – úžasném ptáku, jednom z největších, zbavený schopnosti létat, ale velmi zajímavém představiteli světa zvířat.

  • Jak vypadá emu?
  • Jaký je rozdíl mezi emu a pštrosem?
  • Kde bydlí
  • Životní styl a charakter
  • Co jí emu?
  • Reprodukce
  • Proč se jejich počet tak snížil?
  • Údržba a péče doma
    • Požadavky na pokoj
    • Voliéra na procházky
    • Jak vydržet zimní nachlazení
    • Co nakrmit

    Jak vypadá emu?

    Tento původní pštros dorůstá 1,5–1,8 metru, přičemž přibírá na váze od 35 do 55 kg.

    Pták má husté tělo, malou hlavu a dlouhý světle modrý krk s řídkým šedohnědým a hnědým peřím, které absorbuje sluneční záření, a prostorný (více než 0,3 m) tenkostěnný vak s průdušnicí umístěnou na to. Oči jsou kulaté, chráněné měkkou membránou. Pták má růžový zobák se zakřiveným koncem a bez zubů. Emu není létající pták, a proto má křídla téměř nevyvinutá: chybí jim letka a ocasní pera. Délka křídel není větší než 25 cm, ale na jejich koncích je výrůstek ve formě drápu.

    Silné a vyvinuté nohy bez peří umožňují ptákovi udělat krok 2,5 metru a běžet rychlostí až 50 kilometrů za hodinu na krátkou vzdálenost. Pštros má na každé noze tři prsty s velmi ostrými drápy.

    Zvláštní pozornost si zaslouží opeření tohoto ptáka: je navrženo tak, aby se emu v horkém počasí nepřehříval a v chladném počasí nezmrzl. Peří je měkké, hnědošedé.

    Jaký je rozdíl mezi emu a pštrosem?

    Přestože je emu klasifikován jako pštros (mimochodem, velmi podmíněně: nejbližší příbuzný emu není pštros, ale kasuár), tento pták má od nich určité rozdíly, například:

    1. Pštros je mnohem větší než emu, jeho hmotnost může dosáhnout 150 kg a emu je 2-3krát menší.
    2. Pštros má na hrudi místo, které není pokryto peřím, ale emu ne.
    3. Pštrosi mají na nohou 2 prsty, zatímco emu 3.
    4. Pštrosí peří je volné a kudrnaté, zatímco peří emu je strukturované, připomínající vlnu.
    5. Emu, na rozdíl od pštrosů, mají omezenou monogamii: jednu nebo dvě samice.
    6. Emus snáší tmavě zbarvená vejce, zatímco pštrosi snášejí bílá vejce.

    Kde bydlí

    Pták žije hlavně v Austrálii, v savaně, kde je spousta trávy a keřů, ale lze ho najít i v Tasmánii. Nemá rád hlučné a obydlené oblasti, suchá místa a husté lesy. Jejich oblíbeným místem k návštěvě jsou osetá pole, která způsobují značné škody. Emu je samotářské zvíře, ale někdy může být ve skupině 3-5 jedinců.

    Věděl jsi? Pštros má větší oči než slon.

    Životní styl a charakter

    Od přírody je tento pták nomád: pohybuje se z místa na místo hlavně při hledání potravy a při dlouhém kroku není obtížné překonat několik desítek kilometrů.

    Ve dne, na nejžhavějším slunci, odpočívá někde ve stínu, v houštinách, ale večer, když teplo opadne, se emu aktivuje, ale až večer; noc je pro něj časem hlubokého spánku. . K tomu se uvelebí na zem, natáhne si krk a spí tak. Ale je pro něj lepší podřimovat vsedě s napůl zavřenýma očima. Má se za to, že emu je hloupý pták, ale jeho hloupost je více než kompenzována jeho opatrností: i při krmení pravidelně natahuje krk a poslouchá, co se kolem něj děje, a pokud zacítí něco špatného, začít utíkat před nebezpečím. Ve volné přírodě však pták nemá téměř žádné nepřátele – jeho drápy na nohou mohou zabíjet.

    Emu je rád sám, nepřibližuje se k lidem nebo velkým zástupcům zvířecího světa, ale někdy mu nevadí přidat se k malé skupině příbuzných. V přírodních podmínkách žije až 15 let, ale v zajetí – až 25.

    Věděl jsi? Pštros dokáže zabít lva kopnutím.

    Co jí emu?

    V jídle není vybíravý, spíše je všežravec, ale základem jeho jídelníčku jsou rostliny. Obvykle se krmí ráno. Může také jíst myši, ještěrky, hmyz a malé ptáky. Potravu spolkne a pak si do žaludku hází drobné oblázky a písek, které již rozmělňují potravu, která se tam dostala dříve. Voda není hlavní věcí v jeho stravě, bez ní vydrží dlouho. Žízeň můžete uhasit ve vodní ploše, kterou cestou potkáte, a také si zaplavat.

    Reprodukce

    Přibližně ve věku dvou let procházejí emu pubertou a v nadcházejícím prosinci až lednu začíná období rozmnožování, kterému předcházejí hry na páření. Nejprve samec svými zvláštními zvuky přivolá samici, pak se postaví naproti sobě, skloní hlavy k zemi a rozhoupají jimi do různých stran a poté jdou na předem připravené samcem předem připravené stanoviště – malá prohlubeň v zemi, lemovanou listím a suchou trávou.

    Samice snáší jedno vejce, obvykle každý den, ale někdy se to stane každý druhý den nebo dva. V průměru se jedná o 11 až 20 kusů o hmotnosti 700–900 g. Na fotce vlevo (tmavě zelená) jsou vejce emu, vpravo (bílá) jsou pštrosí vejce. táta líhne vajíčka a to je pro něj těžké období: asi dva měsíce opouští hnízdo jen proto, aby se najedl a napil, a i to nedaleko a už vůbec ne na dlouho. Po 56 dnech se mláďata objevují přikrytá peřím a již vidí, po 2–3 dnech jsou již schopna opustit hnízdo a za další den mohou tátu doprovázet zezadu, ať jde kamkoli.

    Dalších 7–8 měsíců se o potomky stará pouze otec, samice se na budoucím životě potomků nijak nepodílí.

    Věděl jsi? Emu mozek a oči jsou stejně velké.

    Proč se jejich počet tak snížil?

    Hlavním důvodem poklesu počtu těchto ptáků je jejich zničení lidmi.

    Ve 20–30 letech minulého století se v Austrálii začalo aktivně rozvíjet zemědělství a plocha obdělávané půdy se výrazně rozšířila. Populace emu, která se v důsledku migrace prudce zvýšila, zároveň začala podnikat nájezdy na farmy a obdělávat půdu při hledání snadné potravy. Jedli a poškozovali úrodu, lámali díry v plotech, kterými se pak hlodavci dostávali dovnitř. Australská vláda obdržela od farmářů desítky tisíc stížností na zamoření pštrosy a škody, které způsobují. Byla zahájena takzvaná „válka proti emu“, když se pokusili zastřelit ptáky (přiděleni byli tři lovci, přiděleny dva lehké kulomety Lewis a deset tisíc nábojů). A když tato metoda nepřinesla očekávané výsledky, vláda obnovila dříve zavedený systém pobídek pro nezávislou likvidaci pštrosů. V důsledku toho bylo za pouhých šest měsíců roku 1934 zničeno více než 57 tisíc těchto ptáků.

    Schopnost emu přizpůsobit se novým podmínkám a nenáročnost na jídlo se staly důvodem jejich aktivního zemědělství, a to i v severních zemích. Zvažme podmínky pro chov těchto exotických ptáků a péči o ně.

    Požadavky na pokoj

    Při vybavování prostor je třeba vzít v úvahu následující požadavky:

    1. Náměstí. Při chovu ve stájích je výpočet na dospělou osobu 10–15 metrů čtverečních. m, a pro rostoucí dítě – 5 mXNUMX. m
    2. Povlečení by mělo být husté a pohodlné.
    3. Včasné čištění a dezinfekce podlahy.
    4. Zajištění stálé cirkulace vzduchu (stačí, pokud jsou otevřená okna).
    5. Udržování optimálních teplotních podmínek – od +10 do +24°C, v zimě a při líhnutí až do +30°C.
    6. Vybavení krmítky a napáječkami s přihlédnutím k růstu hospodářských zvířat.

    Voliéra na procházky

    Plocha by měla být prostorná, pro dospělého alespoň 50–60 metrů čtverečních. m. se samostatným kotcem s přístřeškem, aby se ptáčci mohli schovat před sluncem. Oplocení výběhu by mělo být opatřeno výškou 1,5–1,8 m. Optimální pro plot je jemné pletivo – emu neprostrčí hlavu a nezraní se.

    Důležité! Ostré hrany pletiva oplocení by měly být obroušeny – to ochrání pštrosy před zraněním.

    Jak vydržet zimní nachlazení

    Tito pštrosi se dobře přizpůsobí chladnému počasí a mohou se cítit dobře i při -20°C.

    Co nakrmit

    Doma se jako krmivo hodí obiloviny, v létě čerstvě posečená tráva, v zimě seno. Jako přísady do krmiv se používají minerální a vitamínové komplexy, obilná kaše, kostní moučka, slepičí vejce, maso a chléb. Polovina potravy ptáků by se měla skládat ze šťavnatých a objemných krmiv.

    Důležité! Dospělý emu by neměl přijímat více než tři kilogramy potravy denně. V opačném případě začne přejídání, což zase povede k nadměrné hmotnosti a zakřivení končetin.

    Emu vejce a maso: výhody, použití při vaření

    Když už mluvíme o vejcích emu, je třeba poznamenat, že jsou zásobárnou užitečných živin. Obsahují:

    1. Fosfor.
    2. Železo
    3. Vitamíny skupiny B – kyselina listová a kobalaminy.
    4. Retinol.
    5. Calciferol.

    Vejce obsahují asi 68 % zdravých polynenasycených tuků a 31 % nasycených tuků a obsahují také 8 esenciálních aminokyselin. Nutriční hodnota produktu (na 100 g):

    1. Belkov – 14 g.
    2. Tuk – 13,5 g.
    3. Sacharidy – 1,5 g.
    4. Popel – 1,3 g.
    5. Voda – 74 7.

    Celkový obsah kalorií: 160 kcal. Při vaření se vejce smaží, vaří, pečou, ale nejlépe se podle zkušených kuchařů hodí k pečení slaných pokrmů. Dělají se z nich svačiny a omelety: na přípravu omelety pro sedm lidí vám stačí jedno vejce emu.

    Věděl jsi? Jedno vejce emu může nahradit až 30–40 slepičích vajec.

    Odborníci považují maso tohoto ptáka za dietní pochoutku: obsah tuku v něm není vyšší než 1,5% a obsahuje pouze 85 mg cholesterolu na 100 g masa. Další výhodou produktu je jeho nízký obsah kalorií: na 100 g ne více než 98 kcal.

    Nejcennější a nejchutnější částí masa je filet. Doporučeno pro lidi trpící cukrovkou, gastrointestinálními chorobami a také lidem s vysokým cholesterolem. Protein, který je v mase velmi bohatý, je katalyzátorem metabolismu v těle. Správně připravený produkt zajistí dobrý metabolismus a lepší vstřebávání vitamínů. Maso emu obsahuje tolik prospěšných živin, že porce 150–200 g doplní 50 % denní bilance živin.

    Doporučujeme vám dozvědět se o výhodách a metodách přípravy drůbežího masa: husy, kuřata, kachny, krůty, pávi.

    Drůbeží maso obsahuje:

    1. Vitamín B komplex.
    2. Vitamin E.
    3. Niacin.
    4. Železo
    5. Fosfor.
    6. Zinek
    7. Měď.
    8. Selen.
    9. Vápník.
    10. Draslík.
    11. Hořčík.

    Využití drůbežího masa při vaření je velmi široké: z filé se vyrábí paštika, z masa a kostí se připravuje vývar na polévku nebo omáčku, vyrábí se mleté ​​maso. Výrobek se také používá při přípravě salátů a občerstvení. Emu, původem z daleké Austrálie, je dnes rozšířen téměř po celém světě, je chován na pštrosích farmách v mnoha zemích a je ceněn pro kvalitu svých produktů prospěšných pro člověka.

    Emu je největší a nejrychlejší pták bez schopnosti létat. Dříve se mu říkalo australský pštros a patřil do čeledi pštrosů. Nyní ale vědci dokázali, že patří do řádu kasuárů. V článku budeme hovořit o vnějších rysech, chování, stanovišti, stravě, reprodukci a úžasných faktech ze života tohoto vzácného ptáka.

    Popis druhu

    Ve zprávách evropských badatelů byl pštros Emu zmíněn na konci 16. století. Překlad jeho názvu z portugalštiny a arabštiny zní jako „velký pták“. Tento druh byl poprvé popsán v knize ornitologa Johna Lathama A Voyage to Botany Bay, která vyšla v roce 1789.

    Mezi příbuzné Emu patří pštros australský a další druhy a také kasuáři. Emu dosahují výšky 150–180 cm a váží asi 35–55 kg. Postrádá strukturální rysy charakteristické pro afrického pštrosa, jako je močový měchýř a dvouprsté tlapky. Má husté tělo a malou hlavu umístěnou na dlouhém krku. Nejsou žádné zuby, zobák je růžový se zahnutým koncem. Oči jsou kulatého tvaru. Křídla dosahují délky 25 cm, jsou málo vyvinutá a na špičkách mají výrůstky podobné drápům. Emu má velmi silné, dobře vyvinuté končetiny a hnědé peří, které je měkké na dotek. Samice jsou mnohem větší než samci a odstín opeření je u obou pohlaví stejný.

    Ptáci nemají tendenci se shlukovat. Chodí sami, ve skupinách po 7–10 jedincích jsou pouze v období putování a hledání potravy. Komunikují mezi sebou tím, že vydávají prudké a hlasité zvuky, které znějí jako tlučení na buben a chrochtání zároveň. Během hnízdění vedou sedavý způsob života. Jdou spát při západu slunce. Sednou si na tlapky a po 20 minutách upadnou do spánku, který normálně trvá 7 hodin. Navíc se pták každých pár hodin probudí. Díky svému vynikajícímu sluchu a zraku ptáček vycítí nebezpečí už z dálky.

    Samec a samice se dají rozeznat podle chování – v období páření samec charakteristickými zvuky volá svou přítelkyni k páření. Mezi zvláštnosti ptačího chování patří skutečnost, že samice po snesení vajec opouští hnízdo a samec přebírá veškerou péči o inkubaci a výchovu potomstva.

    Mnoho farmářů chová takové ptáky na svých farmách kvůli jejich cennému tuku. Protože tuk emu našel uplatnění v oblastech, jako je medicína a kosmetologie, chov ptáků se stal velmi výnosným.

    Emu olej je přírodní hydratační prostředek, který pomáhá kůži hojit a omlazovat. Jeho použití v lékařství je poměrně rozšířené – používá se jako prevence proleženin, při kloubních onemocněních, působí terapeuticky při poškození cév, používá se ve formě masti na hojení pooperačních jizev, pomáhá při křečových žilách, chrání pokožku před omrzlinami a vystavením ultrafialovému záření a posiluje nehty. Ve sportovní medicíně je Emu tuk pro strie nepostradatelný. Své uplatnění našel i v oblasti kosmetologie – jako součást sér, sprejů, krémů napomáhá omlazení pleti, redukuje výskyt nových vrásek, zbavuje se ekzémů a akné, černých teček, rychle hojí jizvy, redukuje vzhled celulitidy.

    Kde bydlí

    Emu žije na australské pevnině. Nerad se usazuje v hustě obydlených a hlučných oblastech, oblastech se suchým klimatem a lesními plantážemi. Na silnicích se často vyskytují volně žijící ptáci. Farmáři je pozorují na polích – pštrosi způsobují škody na úrodě. Odlesňování v Austrálii rozšířilo stanoviště ptáků a poskytlo jim dobré podmínky pro život a rozmnožování.

    V průměru se Emu dožívají až 20 let, ale někteří se dožívají ne více než 10 let. Hlavními nepřáteli ptáků jsou orli, jestřábi a dingové. Emu obvykle unikají před útoky dravých ptáků útěkem. A mohutné končetiny s drápy jim pomáhají bránit se před psy.

    Emu se také vyskytují na ostrově Tasmánie. Raději se usazují v křoví a travnatých savanách a mohou se objevit na okraji pouští. V západní části ostrova se ptáci stěhují sezónně – Emu žije v létě na severu a v zimě na jihu.

    Co jí

    Emu se živí potravou rostlinného původu. Rád jí kořínky, semena a poupata rostlin, stejně jako všechny druhy ovoce. Ani s příchodem zimy pták nepožere suché větve ani trávu. Velmi miluje obilniny, pro které byla vyhlazena prvními osadníky. Farmáři, kteří na svých polích našli nezvané hosty, je zahnali nebo dokonce zničili.

    Aby se zlepšil proces trávení, ptáci polykají malé oblázky a písek. Takové složky přispívají k rychlému a účinnému mletí potravy v žaludku. Kuřata vyžadují jako hlavní potravu hlodavce, ještěrky a hmyz. S vynikající chutí k jídlu a výživnou potravou mláďata dobře přibírají na váze a po roce jsou stěží rozeznatelná od dospělých.

    Rozmnožování pštrosů Emu

    Puberta u těchto ptáků nastává ve věku 2 let. Hnízdní období připadá na prosinec – leden. Samec má tradičně více vyvolených. Připraví hnízdo, kam po námluvách přinese samici naklást vajíčka.

    Hnízdo je prohlubeň vytvořená v zemi. Na dně je obvykle tráva a suché listí. Ve snůšce je až 25 vajec. Každý z nich váží přibližně 700 – 900 gramů, tedy rovných 10 – 12 kuřat. Vejce Emu se liší od vajec jejich australského příbuzného. Barva vajec se pohybuje od tmavě modré, téměř černé až po zelenomodrou. Vejce emu mají podobnou barvu jako vejce kasuárů.

    Pouze samec inkubuje 56-66 dní. V hnízdě tráví s budoucím potomkem nepřetržitě 17 hodin denně, zbývá jen jíst. Během říje samec výrazně ztrácí na váze – úbytek může být až 15 kg a povrch peří se stává bledším. Když se objeví potomstvo, samec se o mláďata dojemně stará, chrání je před predátory a v případě nebezpečí projevuje agresi. Najde potravu pro kuřata. Otec se o ně musí starat asi 5–7 měsíců. Pštrosí mláďata se rodí pruhovaná.

    Pokud ve volné přírodě žijí Emus 10–20 let, pak v zajetí žijí až 28.

    V přirozených podmínkách se polovina mláďat nedožije dospělosti. Pštrosi rádi loví lišky, varani a psi Dingo, jejich hnízda ničí divočáci.

    Emu se chová na farmách v USA, Číně, Kanadě a Peru. Kromě tuku je vysoce ceněno jejich dietní maso, z kůže se vyrábí galanterie. Používají se také peří, řasy, drápy a vejce. Z odmítnutých vybělených vajíček se vyrábějí krásné suvenýry a z leštěných drápů se vyrábějí neobvyklé šperky.

    Zajímavá fakta

    Lidé se vždy zajímali o tyto neobvyklé ptáky. Díky pozorování dnes víme o pštrosech Emu mnoho zajímavých faktů:

    • Ptáci jsou vysocí – až 170 cm, váží až 55 kg.
    • Emu mohou létat, protože jim chybí kýl.
    • Běží rychle a dosahují úžasné rychlosti až 50 km za hodinu.
    • Velikost stupňů dosahuje 3 metry.
    • Mozek a oči ptáků jsou stejně velké.
    • Ptáci nemají zuby, takže prostě polykají kameny, sklo a další ostré předměty, aby podpořili správné trávení.
    • Když je Emu v nebezpečí, neschovává hlavu do písku, ale utíká.
    • Dokonale se přizpůsobí teplotám od -5 do +45 stupňů.
    • Nekoupe se, ale zdá se, že plave v písku.
    • Samice a samec mají stejný odstín peří, lze je odlišit podle charakteristických zvuků, kterými samec volá samičku v období páření.
    • Vajíčka mají zajímavé odstíny – mohou být téměř černá, tedy tmavě modrá nebo tmavě zelená, každé o hmotnosti až 900 gramů.
    • Samec má vždy na starosti inkubaci a výchovu potomků.

    Video „Emu Farm“

    Chcete navštívit pravou pštrosí farmu? Díky tomuto videu máte možnost pozorovat chování Emu na farmě, aniž byste opustili svůj počítač.

    ČTĚTE VÍCE
    Jaké ovoce má hořčice?