1) Polární liška má s liškou mnoho společného, ​​proto se jí také říká polární liška, bílá liška nebo sněžná liška.

2) Tato zvířata jsou si podobná jak postavou, tak délkou srsti. Rozdíl mezi nimi je pouze v barvě: liška je ohnivě červená a barva srsti polárních lišek může být velmi různorodá.

3) Polární lišky žijí v ruské Arktidě a na ostrovech Severního ledového oceánu. Tato kožešinová zvířata lze také nalézt v zemích za polárním kruhem, konkrétně v Grónsku, Skandinávii, USA (Aljašce) a Kanadě. Polární lišky mohou žít také v tundře, lesní tundře a kočovní jedinci se mohou dostat do Finska.

4) Polární liška, která se vyskytuje v extrémně chladných oblastech, se může pochlubit jedinečným systémem přenosu tepla, který jí zabraňuje třást se, dokud teplota neklesne na -70 °C.

5) Největší hrozbou pro polární lišky jsou lidé. Polární lišky jsou obvykle zabíjeny pro svou srst, i když na výrobu jednoho kabátu je potřeba asi 20 polárních lišek.

popis

Krásné zvíře, liška polární, je velikostí podobná lišce obecné. Jeho tělo dosahuje délky padesáti až sedmdesáti pěti centimetrů. A ocas je stejně dlouhý jako téměř polovina těla polární lišky. Pokud jde o hmotnost, v létě zvíře dosahuje čtyř až šesti kilogramů, s nástupem chladného počasí se jeho hmotnost zvyšuje o pět až šest kilogramů.

Navzdory na první pohled vnější podobnosti s liškou má polární liška zaoblené uši a v zimě vypadá kratší kvůli husté srsti. Ale v létě vyniknou a opticky vypadají větší. Obličej zvířete je krátký a mírně špičatý. Také jeho tlapky jsou přikrčené a pokryté hustými kožešinovými polštářky.

Dalším charakteristickým rysem polární lišky ve vztahu k ostatním zástupcům její rodiny je výrazná sezónní změna barvy: línání se vyskytuje 2krát ročně. Během teplého období se jeho srst stává šedohnědou nebo načervenalou s černým nádechem, s nástupem chladného období se barva prudce mění a arktická liška obléká dokonale sněhově bílou srst.

Zima má vliv i na kvalitu vlny. Pokud je srst polární lišky v létě tenčí, její hustota se s nástupem prvních mrazů několikrát zvýší: srst na celém těle zvířete včetně ocasu velmi zhoustne.

ČTĚTE VÍCE
Na co se catnip používá?

Habitat

Stanovištěm polární lišky je téměř celý severní pól. Zvířata žijí všude. Bílá zvířata se vyskytují hlavně na pevnině. Navíc na severní polokouli v zóně tundry je polární liška považována za jediné dravé zvíře. Výjimkou nejsou ani plovoucí ledové kry jednoho z nejchladnějších oceánů na světě a Arktidy. Luxusní a hbité zvíře polární liška proniká až do samotných hlubin severního pólu. Obvykle, když začnou zimní migrace, zvířata se přesunou na ledové kry a přesunou se na značnou vzdálenost od břehů, někdy urazí stovky kilometrů.

Život

Zima pro arktické lišky je obdobím nomádství, kdy zvířata cestují na velké vzdálenosti, aby našli potravu. Ale pro každý případ si udělají doupě ve sněhové pokrývce. A když v něm spí, neslyší prakticky nic: můžete se k nim přiblížit. Při hledání potravy se tato roztomilá zvířátka spojí s ledními medvědy. Ale když přijde léto, polární liška si užívá pohodlí životního stylu na jednom místě. Se svou rodinou, která zahrnuje mladé samice, samice, samotného samce a mláďata aktuálního roku, se usadí na ploše o rozloze od dvou do třiceti metrů čtverečních. Rodina polárních lišek v zásadě žije odděleně, ale existují případy, kdy se poblíž usadí další rodina, a dokonce i třetí, tvořící celou kolonii. Zvířata spolu komunikují pomocí zvláštní kůry. S nástupem chladného počasí se takové osady rozpouštějí.

Jídlo

Polární lišky nejsou známé tím, že by riskovaly, naopak jsou při lovu opatrné. Zároveň, aby chytili kořist, projevují vynalézavost, vytrvalost a dokonce i aroganci. Pokud se na cestu dostane dravec větší než zvíře, zvíře zase nespěchá, aby se vzdalo. Jde na chvíli o kousek dál a pak si vybere vhodnou chvíli a dostane, co chce. Samotní predátoři jsou podle pozorování biologů k přítomnosti polární lišky shovívaví, jen kořist je nesnáší. Proto zcela běžná scéna v přírodě: kořist sežraná medvědem ve společnosti mnoha polárních lišek.

Pokud se v oblasti neloví zvířata, polární lišky se bez obav přibližují k domovům lidí a když mají hlad, kradou jídlo ze stodol a domácích psů. Jsou známy případy zkrocení arktické lišky, kdy zvíře směle bere potravu z rukou a hraje si s domácími mazlíčky.

ČTĚTE VÍCE
Co štípe dřevo?

Polární lišky se při lovu projevují různými způsoby. Mohou aktivně získávat potravu nebo se spokojit s „pánovým ramenem“, tedy živit se mršinami nebo jíst zbytky něčího jídla. Proto se v chladném počasí stává polární liška medvědovým „společníkem“ na celé týdny – je to ziskové, nikdy nebudete mít hlad.

S příchodem teplého počasí loví polární lišky ptáky: tundru a bílé koroptve, husy, sovy sněžné, různé drobné ptáky a jejich hnízda. Jakmile se lovec na krátkou vzdálenost přiblíží ke své kořisti, okamžitě se „rozsvítí“ siréna v podobě kdákání bílých hus. Aby oklamala ostražitost ptáků, vyráží liška polární na lov ve dvojicích se svým bratrem. A poté, co se mazaný dravec dostane ke kuřatům nebo vejcím, unese v pastě tolik, kolik se do ní vejde. Polární liška získává potravu nejen k dočasnému utišení hladu. Jako šetrný majitel si také dělá proviant – ptáčky, hlodavce, ryby zahrabává do země nebo je posílá pod led.

V létě se z polární lišky stane napůl vegetariánka a pochutnává si na řasách, zelení a lesních plodech. Toulá se po mořském pobřeží a sbírá ty, které moře vyvrhlo – hvězdice, ryby, ježovky, zbytky velkých ryb, mrože, tuleně. Počet a život polárních lišek přímo závisí na jejich hlavní potravě – lumících. Byly případy, kdy byl zaznamenán malý počet lumíků, a z tohoto důvodu mnoho arktických lišek zemřelo hladem. A naopak líhnutí polárních lišek se mnohonásobně zvyšuje, pokud je nadbytek hlodavců.

Reprodukce

Než mají polární lišky potomky, dělají si díry. V půdě zamrzlé do hloubky metru to není tak jednoduché. Místo pro dům je vždy vybráno na vyvýšeném místě, protože na rovných plochách můžete očekávat zaplavení roztavenou vodou. Pokud se pak norek ukáže být teplý a pohodlný pro chov, může se předávat z generace na generaci dvacet let! Pokud je stará nora opuštěna, je někde poblíž postavena nová a „připojena“ k domu předků. Vznikají tak celé labyrinty s 60 a více vchody. Čas plyne a polární lišky se mohou vrátit do svých starých nor, obnovit je a začít v nich žít. Výzkumní biologové objevili takové labyrinty polárních lišek, které zvířata využívají více než jedno století.

ČTĚTE VÍCE
Jak umírají škrkavky?

Aby se v noře pohodlně žilo i samotnému zvířeti a jeho potomkům, vybírá se místo nejen na kopci, v měkké půdě, ale také mezi kameny, které jsou nutné k ochraně.

Hnízdní sezóna pro arktické lišky začíná v dubnu. Některá zvířata tvoří páry, jiná preferují polygamní svazky. Když je samice v říji, jsou pozorovány boje mezi soupeřícími samci. Tím na sebe upozorňují vyvoleného. K flirtování může dojít i jinak: samec běží před samicí s kostí, klackem nebo jiným předmětem v zubech.

Březost samice polární lišky trvá o něco méně než dva měsíce a trvá čtyřicet devět až padesát šest dní. Když nastávající matka cítí, že brzy porodí, do 2 týdnů začne připravovat bydlení, vykope díru a vyčistí ji od listí. Pokud z nějakého důvodu nemá vhodnou díru, může se zahnízdit pod keřem. Pokud se ukáže, že rok je hladový, mohou být ve vrhu čtyři nebo pět malých polárních lišek. Když je vše v pořádku, narodí se osm až devět štěňat. Rekordní číslo je asi dvacet! Pokud se stane, že v blízkosti norků osiří mláďata, sousedka je vždy přijme.

Zhruba deset týdnů se mláďata živí mlékem své matky a teprve po dosažení tří až čtyř týdnů věku začnou lišky polární opouštět noru. Oba rodiče se podílejí na výchově a krmení potomků. Během jednoho roku dosáhnou mláďata polární lišky dospělosti. Polární lišky žijí přibližně šest až deset let.

Arktická liška je zvíře, které vypadá jako liška. V zimě se obléká do nadýchaného a teplého kožichu, díky kterému je velmi velký. A v létě se mu srst zkracuje a vypadá štíhlejší. Je velmi rychlý a obratný, často žije v lesích nebo na polích.

Jak vypadá

Polární liška má dlouhé měkké tělo, krátké nohy a dlouhý ocas. Jeho srst může mít barvu od světle hnědé až po šedou. Jeho uši jsou malé a jeho oči jsou jasné a zvědavé.

Co jí

Arktická liška – skutečný predátor! Loví malá zvířata: hmyz, červy, malé ptáky a také jí ryby a to, co příboj přináší na břeh. Polární lišky dokonce následují velké lední medvědy a jedí maso, které za sebou zanechají. V létě si ukládají zásoby jídla na zimu, schovávají je v zemi nebo mezi kameny. Polární liška má také pod srstí vrstvu tuku, která jí pomáhá udržet teplo v zimě.

ČTĚTE VÍCE
Co padá z břízy?

Kde žije

Polární liška miluje tundru – to je místo, kde je málo stromů, ale mnoho kopců a otevřených prostranství. Polární liška preferuje místa s trávou nebo keři, kde se může schovat před nepřáteli. Tam, kde si dělá domov, kope díry. Mohou to být složité podzemní domy s mnoha vchody a východy.

Jak žijí polární lišky?

Polární liška obvykle žije se svou rodinou: to je máma, táta, jejich děti a někdy i starší bratři nebo sestry. Někdy se několik rodin může usadit poblíž a vytvořit malé „vesnice“ nebo kolonie. Milují pohyb a hledání nového jídla, ale když je čas mít děti, vracejí se do svých starých domovů.

Vlastnosti polární lišky

Polární lišky jsou velmi aktivní, zejména v noci. Rádi si hrají a skáčou. Ale když nastane chladné počasí, polární liška může jít do své nory a spát dlouho, dlouho, aby ušetřila energii.

Takže pokud jdete lesem nebo polem a uvidíte, že se něco rychle mihne, může to být malá polární liška na procházce!

To je zajímavé:

  • Zoogalaxie
  • »
  • Pro děti
  • »
  • Svět kolem nás pro děti
  • »
  • Zvířata chladných zemí
  • »
  • Arktická liška

viz též

Svět kolem

  • Savci
  • ptactvo
  • Příběhy o zvířatech
  • Pro děti
  • Plazi (Plazi)
  • obojživelníci (obojživelníci)
  • Ryby
  • bezobratlí
  • Video o zvířatech
  • Zlaté fotky
  • Zvířata kontinentů
  • Zvuky zvířat

Nejkrásnější fotografie zvířat v jejich přirozeném prostředí a v zoologických zahradách po celém světě. Podrobné popisy životního stylu a úžasná fakta o divokých i domácích zvířatech od našich autorů – přírodovědců. Pomůžeme vám ponořit se do fascinujícího světa přírody a prozkoumat všechna dosud neprobádaná zákoutí naší obrovské planety Země!

COPYRIGHT © 2012-2024 Všechna práva vyhrazena. Materiály na těchto stránkách jsou určeny pouze pro soukromé použití. Jakékoli použití materiálů zveřejněných na stránkách pro komerční účely je možné pouze se svolením držitele autorských práv: Vzdělávacího a vzdělávacího internetového portálu „Zoogalaxy ®“.

Nadace pro podporu vzdělávacího a kognitivního rozvoje dětí a dospělých “ZOOGALAXY®”

Správa portálu zoogalaktika.ru přijímá nepersonalizovaná statistická data pomocí služeb webové analýzy. Informace jsou neosobní, a proto se nevztahují na složení osobních údajů. Naše stránky používají technologii „cookie“, tyto informace vás nemohou identifikovat, ale mohou nám pomoci vylepšit naše stránky. Používání cookies můžete odmítnout výběrem příslušného nastavení ve vašem prohlížeči. Pokračováním v používání stránek souhlasíte se zpracováním uživatelských údajů a zásadami ochrany osobních údajů.

ČTĚTE VÍCE
Je možné jíst Sergibus?